Reglament del certamen d’elecció
de la Pubilla i l’Hereu de Catalunya
i de les quatre demarcacions
1.- Preàmbul
Quan parlem del certamen nacional parlem de l’acte principal de la tradició del pubillatge, no només per l’elevada assistència, sinó pel fet de posar en comú tanta gent vinguda d’arreu del país, que comparteixen coneixements, cultura i emocions. És una festa on celebrem el que ens uneix com a poble, tots els llaços que tenim en comú i on defensem que la diversitat no fa més que engrandir la nostra riquesa immaterial.
En el nostre cas, forma part d’aquesta riquesa immaterial el fet de ser escollits com a representants dels nostres barris, universitats, pobles, comarques o països. Es tracta d’una característica que altres formes de cultura popular no tenen i que se suma a la finitud d’aquesta representació: totes les persones que passen pel pubillatge, tard o d’hora, hauran de deixar d’exercir la representació que se’ls ha atorgat mitjançant una banda o una faixa.
En conseqüència, aquesta representació va vinculada fortament al sentit de responsabilitat. I si bé tothom que duu una banda o una faixa està sotmès a aquesta responsabilitat, quan més companys, veïns i fets culturals es representen, més gran és. I en el cas de la nostra tradició, els títols nacionals són la màxima representació d’aquesta representativitat i del tot el que comporta.
Malgrat tot, això no s’ha de viure ni com una càrrega ni com un privilegi, sinó com una oportunitat de treballar per la tradició, per la gent que la conforma i que n’ha format part, per la cultura popular que ens defineix com a país.
Així doncs, es tracta d’una cessió que fem conjuntament a deu persones que formen part del pubillatge perquè ens representin durant un any a tots. I per fer aquesta cessió de responsabilitats és necessari una regulació: regulació de qui i com es decidirà i regulació del com i què es valorarà.
D’aquí neix aquest reglament, de la voluntat de parametritzar com es duran a terme els exàmens que permetran escollir els nous títols i de fer-ho amb transparència. I és que les ambigüitats i indefinicions no són mai bones companyes per a fer cap judici de valor. I ho és menys quan el que es valora són tot de persones compromeses amb les tradicions catalanes i la seva cultura popular.
No és senzill, no és fàcil, però forma part de la nostra idiosincràsia. I per això, és necessari comptar amb un reglament per al certamen d’elecció de la Pubilla i l’Hereu de Catalunya.
Gràcies a tots els que hi heu dedicat temps en la seva redacció.
Gràcies a tots per cuidar i procurar per un futur per a la nostra tradició.
Arnau T. Akhtar i Bertran
President del Foment de les Tradicions Catalanes
* Esmenes
Es modifica el punt 3.1.3, sobre el requisit d’edat que han de complir els candidats, passant de 16 a 17 anys l’edat mínima i de 23 a 24 l’edat màxima. Aquesta esmena deriva de l’aprovació per Assemblea del Reglament General del Pubillatge en data 18 de març de 2023, que modifica les edats exigides als candidats del nacional al seu punt 1.3.2. Aquest requisit no entrarà en vigor fins el Certamen Nacional 2024.
2.- Organització del certamen
Per a l’organització del certamen és necessari disposar dels següents espais:
- Un espai per a repartir les acreditacions als candidats/es.
- Un espai per a fer la benvinguda i presentació.
- Diverses sales amb taules i cadires separades perquè els candidats puguin realitzar els exàmens escrits. El nombre de sales dependrà del nombre de candidats.
- Dues sales separades on poder dur a terme els exàmens orals.
- Espais diferenciats per a fer esperar els candidats que ja han fet els exàmens respecte als que han d’esperar per fer-lo.
- Dues sales separades per a poder fer les deliberacions del jurat el diumenge a les 9 del matí.
Materials que ha de disposar el FTC per a les candidatures i els jurats:
- Acreditacions per a totes les candidatures.
- Acreditacions per al jurat.
- Còpies de l’examen escrit per a totes les candidatures. En cas que hi hagi més d’una fulla, es prega que es grapin per evitar extraviar cap pàgina.
- Algunes còpies dels exàmens amb les respostes correctes indicades, per facilitar-ne i agilitzar-ne la correcció.
- Fulls en blanc, en cas que algun candidat vulgui fer un esborrany de la pregunta de resposta oberta.
- Bolígrafs blaus per a totes les persones candidates i membres del jurat.
- Bolígrafs vermells o d’un altre color que es distingeixi clarament per a la correcció dels exàmens.
- Còpies del reglament per a les 14 persones que fan de jurat.
- Fulles per les votacions (vegeu annex).
- Sobres blancs on recollir els vots corresponents a cada votació (se’n recomanen, almenys, una vintena).
La inscripció de candidatures es realitzarà les setmanes prèvies al certamen, d’acord amb el que acordi el Foment de les Tradicions Catalanes i les presidències del jurat. Tot i això, es recomana que el termini màxim d’acceptació sigui una setmana abans del certamen, per a poder disposar d’allotjaments suficients per als candidats.
És necessari que els candidats disposin de lloc per a pernoctar. Així mateix, participaran obligatòriament els àpats de treball. És per això que serà necessari que en el moment de la inscripció, els candidats/es puguin inscriure’s als àpats i hotels que han de ser previstos per Foment de les Tradicions Catalanes.
El formulari d’inscripció haurà d’incloure el nom i cognoms dels candidats, així com la població, el currículum (vegeu punt 3.2.; Annex 1) i, si s’escau, la declaració responsable de la delegació de candidats/es al certamen […] (vegeu punt 3.1.4.; Annex 2).
3.- Candidatures
3.1.- Requisits que han de complir les candidatures
Tota persona candidata haurà de tenir presents i complir els preceptes següents:
- Ser hereu o pubilla del municipi, vigent, o haver-ho estat l’any anterior.
- No haver estat candidat o candidata en un certamen precedent.
- Tenir entre 16 i 23 anys (*Pel Nacional 2024, les edats seran entre 17 i 24. Vegeu esmenes a peu de pàgina.)
- En cas que l’hereu o la pubilla del municipi renunciïn a la candidatura de forma explícita, el fadrí/cavaller o la dama/damisel·la (segons cada cas), podran exercir la candidatura, prèvia autorització de l’ajuntament o entitat gestora del pubillatge local i del Foment de les Tradicions Catalanes. En aquest cas, el/la candidat/a lluirà la faixa o banda corresponent a l’hereu o la pubilla (vegeu Annex 2).
- En qualsevol cas, un mateix municipi només podrà presentar una pubilla candidata i un hereu candidat al certamen.
- Totes les persones candidates han d’omplir degudament el model de currículum que ofereix el FTC i fer-lo arribar al contacte indicat des de la mateixa entitat.
- En cas que un/a candidat/a no pugui fer-ho dins del període d’inscripció establert pel FTC, caldrà que contacti amb l’entitat per sol·licitar l’acceptació de l’entrega fora de termini.
- Totes les persones candidates han de participar en les activitats que es duen a terme al llarg del certamen. De forma imprescindible, als exàmens, al sopar del dissabte i a l’acte de proclamació del diumenge.
- Durant els actes de dissabte i diumenge, totes les persones candidates hauran de lluir el vestit tradicional, excepte en el cas del sopar del dissabte, en el qual es recomana vestir amb certa formalitat.
- Durant tots els actes del certamen, tota persona candidata haurà de dur al pit, de forma visible, el número de candidat o candidata.
- Tota persona candidata amb voluntat de ser escollida haurà de signar el compromís de
representació i assistència. - Així mateix, serà imprescindible que totes les candidatures siguin puntuals a tots els actes.
3.2.- El currículum de les candidatures
El FTC sol·licitarà a totes les candidatures la presentació d’un document a tall de currículum, amb la finalitat que el jurat disposi d’una informació inicial que faciliti el desenvolupament de l’examen oral.
- Nom i cognoms
- DNI
- Data de naixement
- Edat
- Títol local
- Municipi
- Comarca
- Província
- Adreça i codi postal
- Telèfon de contacte
- Correu electrònic
- Estudis/formació
- Aficions
- Experiència professional
- Participació d’entitats locals
- Disponibilitat
Podeu consultar el document “currículum de les candidatures” a l’Annex 1 del present document.
4.- El jurat
4.1.- Composició, selecció i distribució
El jurat del certamen té la funció de valorar i escollir els nous representants del pubillatge de títol nacional, designant la pubilla i l’hereu de Catalunya, així com les pubilles i hereus de les comarques barcelonines, gironines, tarragonines i lleidatanes. Aquestes valoracions es duen a terme a través dels resultats dels exàmens escrits, les entrevistes orals i les observacions realitzades al llarg dels actes oficials del certamen.
Aquest és compost per dos equips, un responsable d’avaluar les candidates a pubilla i un altre d’avaluar els candidats a hereu. Cadascun d’aquests està format per set membres, un/a president/a, un/a representant d’una entitat cultural o d’una casa catalana, antics hereus i pubilles de les quatre demarcacions i un/a representant del municipi amfitrió.
El FTC, dos mesos abans del certamen, designarà les dues presidències de jurat i una persona responsable de la coordinació de la mateixa entitat. Entre aquestes tres persones es designaran les dotze places restants per als dos equips. Aquestes s’elegiran de la següent forma: el FTC aportarà el contacte de la Casa Catalana de Saragossa i del Cercle Català de Madrid, així com els dos contactes de les regidories amfitriones. D’altra banda, les vuit places restants són responsabilitat de les presidències de jurat, tenint en compte els preceptes següents:
- Ha de fer almenys quatre anys que no són membres del pubillatge vigent.
- Procurar l’equitat territorial, és a dir, en la mesura del possible, que hi hagi un representant de cada demarcació a cadascun dels equips de jurat.
- Assegurar la paritat de gènere en una escala, d’almenys, 60-40% entre els dos equips.
- Es recomana que siguin persones que hagin estat vinculades al món del pubillatge amb anterioritat, però que no assisteixin habitualment a actes del pubillatge en l’actualitat.
- Caldrà escollir aproximadament unes cinc persones com a suplents, per poder cobrir àgilment qualsevol baixa que pateixi algun dels dos equips al llarg dels dies previs al certamen.
Així doncs, els dos equips de jurat haurien de complir, de forma orientativa, l’estructura següent:
President/a
Entitat o casa catalana
Com. barcelonines
Com. gironines
Com. lleidatanes
Com. tarragonines
Municipi amfitrió
4.2.- Obligacions i compromisos del jurat
Participant en el tribunal del certamen, totes les persones es comprometen a respectar i complir els punts següents:
- Respectar la privacitat de les persones candidates. Els continguts dels currículums, de les entrevistes i els resultats dels exàmens escrits són confidencials.
- Un cop concloses les votacions, retornar, sense cap excepció, tots els currículums de les candidatures a la presidència del jurat.
- Mantenir en secret les candidatures escollides fins al moment de la proclamació.
- Adquirir un compromís d’imparcialitat en les valoracions. No es discriminarà cap candidatura per motiu de procedència, identitat de gènere, ideologia, etc.
- En cas que una persona membre del jurat sigui del mateix municipi que un candidat o candidata, la dita persona del jurat no podrà intervenir durant l’examen oral d’aquesta persona.
- Seguir les indicacions del/de la president/a i del FTC a escala organitzativa, així com complir els horaris establerts per tal de facilitar el desenvolupament de la tasca del jurat al llarg de tot el certamen.
- Aquests compromisos seran signats en una declaració responsable per cada membre del jurat el dissabte al matí, abans de començar l’acte de presentació del certamen.
5.- El certamen
Aquest punt té com a objectiu establir els passos que caldrà que el jurat dugui a terme al llarg del certamen, amb la voluntat d’ordenar de la millor forma possible les tasques que caldrà que desenvolupin i facilitar-ne el funcionament.
5.1.- Benvinguda
Convocada a les 9 del matí del dissabte, s’inicia amb l’entrega dels números de candidatura als hereus i pubilles participants. El FTC establirà prèviament aquests números de forma aleatòria, i en el mateix moment de les inscripcions del certamen en farà entrega a cada candidat.
Durant aquesta franja de temps destinada a la benvinguda, el conjunt del jurat serà acompanyat al conjunt dels espais destinats als exàmens per tal de preparar-los segons correspongui. Així mateix, el jurat revisarà que tot el material necessari per al desenvolupament dels exàmens es trobi a punt.
L’acte s’inicia amb els parlaments de benvinguda per part del FTC i els/les representants de l’ajuntament amfitrió i, tot seguit, les dues persones que exerceixen la presidència del jurat descriuen el funcionament dels exàmens, el procés per elegir l’ordre dels exàmens orals, aspectes logístics de la jornada i presenten els i les components dels dos jurats.
Un cop conclosa la presentació s’efectuarà el sorteig per establir el número de candidat i de candidata amb els quals s’iniciaran els exàmens orals. Per a fer-ho, s’introduiran en un recipient (es pot demanar una barretina a qualsevol dels hereus que en tinguin) papers amb cadascun dels números dels candidats, d’una banda, i de les candidates, de l’altra. Un cop fet això es demanarà a una mà innocent que extregui un únic número, sent aquest amb el qual es començaran els exàmens orals i a partir del qual se seguirà en ordre numèric.
Una vegada fet això, membres de l’organització, del jurat i els candidats i candidates es traslladaran a l’espai on es duran a terme els exàmens.
5.2.- L’examen escrit / test
Aquest primer examen té per objectiu obtenir una valoració dels coneixements genèrics de totes les candidatures. Conscients de l’arbitrarietat de les preguntes, aquestes no tindran en cap cas un pes definitiu en el moment de les valoracions, és a dir, serà l’examen oral el que guiarà principalment les decisions del jurat, mentre que els escrits tindran una funció complementària.
Les persones responsables d’elaborar l’examen escrit seran les dues presidències i la persona designada del mateix FTC com a coordinadora, les quals podran obrir el procés a terceres persones si així ho consideren. En aquest darrer cas, la decisió sobre les preguntes que apareixeran finalment en l’examen escrit es concretaran per part del nucli de les dues presidències i coordinació, per tal de garantir el secret del contingut de l’examen. Les preguntes que finalment no s’hagin escollit es podran reservar en una base de dades del FTC.
Es recomana que l’extensió d’aquest examen sigui d’unes 20 preguntes, de resposta tancada, per facilitar i agilitzar-ne la correcció. Així mateix, es pot incloure alguna pregunta de resposta oberta, no puntuable, però que permeti avaluar la capacitat d’expressió escrita de cada persona candidata. Es recomana, tanmateix, disposar d’una vint-i-unena pregunta a incorporar a l’examen en cas d’impugnació d’una de les primeres vint preguntes existents. Aquesta pregunta no apareixerà al document de l’examen, sinó que la tindrà anotada el coordinador dels exàmens per a fer-ne ús en cas que sigui considerat necessari.
Les temàtiques de les preguntes són totalment lliures, tot i que es recomana la inclusió de temes com tradicions catalanes, geografia de Catalunya, literatura, història dels països catalans, actualitat internacional, noves tecnologies, patrimoni cultural, música, arts escèniques, etc.
Entre els membres del pubillatge nacional sortint i el jurat es durà a terme la supervisió del desenvolupament dels exàmens escrits. Es repartiran totes les candidatures entre l’espai disponible i se’ls facilitarà bolígraf i l’examen en paper. Es recomana un temps orientatiu d’entre 20 i 30 minuts per completar l’examen.
Un cop conclosos els exàmens, les mateixes persones que han supervisat el desenvolupament de l’examen escrit, comptant amb l’acompanyament de la persona responsable de coordinació, s’ocuparan de la correcció dels exàmens, aquesta es podrà efectuar mentre es duen a terme els exàmens orals. Així mateix, es farà a porta tancada i es mantindran els resultats en absolut secret fins que no acabin els exàmens orals. Serà llavors quan la persona coordinadora entregarà un sobre amb els exàmens corresponents a cada president/a de jurat, per tal que pugui posar en comú amb la resta de components les puntuacions obtingudes per part de cada pubilla o hereu, segons el cas.
5.3.- L’examen oral
L’objectiu d’aquesta segona part de l’examen és obtenir una primera impressió de com s’expressen les persones candidates.
Cadascun dels equips de jurat s’instal·laran en una sala diferent, on disposaran, almenys, de taules i cadires per a totes set persones i una cadira per al candidat o candidata. Finalment, a cada membre de l’equip se li farà entrega, des del FTC, d’un dossier amb els currículums de les candidatures, la informació que continguin pot ajudar a començar l’examen amb alguna pregunta sobre el que aparegui al currículum.
Un/a membre de la junta del FTC s’ocuparà de coordinar i agilitzar l’entrada de les persones candidates, per tal que el procediment sigui el més ordenat i efectiu possible. Així, es donarà pas primer de tot a les persones que hagin tret el seu número en el sorteig previ, tot seguint l’ordre correlatiu en el cas de la resta de candidats i candidates.
Cal tenir present que l’objectiu d’aquesta part de l’examen no és avaluar els coneixements, de manera que les preguntes no haurien d’anar orientades a conceptes sinó a establir una conversa amb la persona candidata.
El temps recomanat per als exàmens, tot i que orientatiu, és d’uns cinc minuts per persona. Es recomana no allargar de forma innecessària les converses amb les candidatures per tal de garantir que totes gaudiran d’igualtat de condicions i de temps en el seu examen. En cas que una persona membre del jurat s’hagi d’absentar de la sala, caldrà esperar la seva reincorporació per tal de seguir amb les entrevistes. Així mateix, cal tenir present que, a part del dinar de treball, els membres dels dos jurats, de forma independent, poden decidir realitzar les pauses que considerin necessàries al llarg dels exàmens.
En finalitzar els exàmens orals, com s’ha indicat anteriorment, es compartiran els resultats dels exàmens escrits, s’indicaran quins números de candidat/a es corresponen a cada demarcació i es determinarà el lloc de trobada per a la deliberació que es farà el diumenge a les 9 del matí.
5.4.- Els actes oficials i el sopar de comiat
Tot i que no són objecte d’avaluació pròpiament, totes les persones candidates tenen l’obligació de participar-hi, exceptuant els casos en què, a la tarda, encara estiguin esperant per fer els exàmens orals. Qualsevol observació feta per part del jurat durant aquests actes podrà influir en les seves percepcions.
Un cop conclòs l’acte oficial del sopar de comiat acabaran també les observacions dels membres del jurat.
5.5.- La deliberació del jurat
Els membres del jurat es reuniran de nou el diumenge a les nou del matí, per tal de dur a terme la deliberació que conclourà en la designació dels nous títols nacionals. Els dos equips duran a terme les votacions per separat, preferiblement en habitacions diferents, de manera que els resultats d’una taula no puguin influir en els de l’altra.
Cadascuna de les presidències organitzaran la deliberació del jurat. Aquesta s’organitzarà de la següent manera:
- S’elegirà la pubilla o l’hereu de Catalunya, segons correspongui.
- S’elegiran les quatre pubilles i els quatre hereus de les demarcacions.
- Es designarà l’ordre de les/els dames/fadrins.
En els punts 1 i 2, les votacions, mitjançant vot secret, es resoldran únicament per majoria absoluta, és a dir, un mínim de 4 vots dels 7 totals. Cada membre del jurat anotarà un únic número de candidat/a en un paper. Un cop fet el recompte, en cas que cap candidatura hagi assolit la majoria absoluta, caldrà fer una segona votació. Totes les candidatures que no hagin obtingut cap vot quedaran eliminades, de forma que en aquesta segona ronda el jurat haurà d’escollir entre els números que hagin obtingut almenys un vot. Aquest procediment es repetirà seguint la metodologia següent:
- Ronda 1: es vota partint de totes les candidatures.
- Ronda 2 (i 3 si és necessari): es vota entre les candidatures que han obtingut, almenys, un vot.
- De la ronda 4 en endavant, en cas que els candidats empatats superin dos terços de les persones votades, es faran votacions de desempat entre els candidats que tinguin la mateixa quantitat de vots, seguint les indicacions corresponents depenent del cas:
1a situació
- A: 3
- B: 2
- C: 2
A passa directament a la votació final.
Es fa una votació entre B i C. El candidat més votat passa a la votació final.
2a situació
- A: 3
- B: 3
- C: 1
- A i B passen directament a la votació final.
3a situació
- A: 3
- B: 1
- C: 1
- D: 1
- E: 1
A passa directament a la votació final.
Es van fent votacions entre B, C, D i E fins que un obtingui la majoria. En aquestes rondes de votacions es poden aplicar les idees de les situacions anteriors, o sigui, fer rondes per anar eliminant els que tenen menys vots. En aquestes rondes entre B, C, D, i E es podrien donar situacions de 3-2-1-1, on s’hauria de fer alguna votació entre els 1’s, o un 2-2-2-1, on s’eliminaria l’1.
4a situació
- A: 2
- B: 2
- C: 2
- D: 1
- D eliminat. A, B i C passen a la següent ronda.
La proposta està pensada tenint en compte l’objectiu de resoldre l’elecció votant i no haver de contemplar la figura del vot de qualitat del president o haver de fer debats entre els membres del jurat que puguin condicionar les votacions. No obstant això, en el cas que en la ronda 3 es donés la situació següent:
5a situació
- A: 1
- B: 1
- C: 1
- D: 1
- E: 1
- F: 1
- G: 1
El vot de qualitat de la presidència permetria que una de les candidatures passés a la següent ronda, duent-se a terme una votació de desempat entre les sis restants. A la següent ronda la presidència no ostentarà el vot de qualitat.
En cada votació, la presidència del jurat anotarà en un formulari els resultats obtinguts i guardarà en un sobre els 7 vots. Caldrà utilitzar un sobre diferent per a cadascuna de les votacions.
Cal tenir present que en el punt 1 hi poden prendre part tots els números candidats, mentre que en el punt 2 només les candidatures corresponents a cada demarcació.
Un cop designats els 5 números elegits, s’especificarà l’ordre de dames/fadrins de Catalunya que ocuparà cada pubilla o hereu de les diferents demarcacions. Aquesta designació implica que, en cas d’absència de la pubilla o l’hereu de Catalunya en un acte, serà la primera dama o el primer fadrí qui haurà d’assumir la responsabilitat de prendre la paraula, etc.
En aquest cas la votació es durà a terme indicant en un paper, simplement, l’ordre que es proposa per a cada demarcació. Els i les participants de l’equip de jurat podran debatre obertament sobre aquesta designació en cas que no es generi un consens inicial, sense necessitat de fer ús del vot secret.
Un cop concloses les votacions, la persona designada com a coordinadora des de la junta del FTC exercirà la funció de secretària, prenent nota de les persones elegides i els càrrecs corresponents, en els dos casos. Així doncs, aquesta serà l’única persona que coneixerà els resultats de la deliberació dels dos jurats.
Les presidències del jurat faran entrega a la coordinadora de tots els sobres amb els vots emesos amb el codi següent anotat a fora del sobre: P o H segons sigui pubilla o hereu, Cat, Bcn, Gir, Lle o Tar segons el títol i finalment el número de votació. En el sobre corresponent a la votació en què s’hagi designat el títol caldrà escriure, a més de la informació anterior, la paraula “Designat” o “Designada”, segons correspongui. El FTC custodiarà aquesta informació, que podrà ser consultada en cas que rebi qualsevol reclamació al llarg de les setmanes següents.
Tots/es els/les membres del jurat hauran de tornar el dossier amb els currículums a la persona coordinadora del FTC en el mateix moment de finalitzar els exàmens. El mateix FTC serà el responsable de destruir aquesta documentació amb posterioritat al certamen.
Aquesta informació es mantindrà en absolut secret fins al moment de la proclamació.
5.6.- La proclamació
L’acte, organitzat íntegrament per part del FTC, contemplarà un espai en què les dues presidències de jurat podran presentar breument a tot el públic els dos equips de jurat i el procediment que s’ha dut a terme per designar les persones escollides. Tot seguit, les mateixes presidències de jurat duran a terme la proclamació dels noms de les persones escollides.
L’ordre serà el següent, independentment de la demarcació a la qual correspongui cada títol:
- 4t fadrí de Catalunya
- 4a dama de Catalunya
- 3r fadrí de Catalunya
- 3a dama de Catalunya
- 2n fadrí de Catalunya
- 2a dama de Catalunya
- 1r fadrí de Catalunya
- 1a dama de Catalunya
- Hereu de Catalunya
- Pubilla de Catalunya
Cada cop que s’anunciï un dels noms escollits, la persona designada s’acostarà a la zona davantera de l’escenari, on rebrà la banda o la faixa de mans de la persona que hagi ostentat el títol fins al moment.
Vols ser soci del Foment?
Si voleu fer-vos socis del Foment de les Tradicions Catalanes només heu d’omplir el següent formulari i us farem arribar el document per a la seva validació bancària. Un cop fet, ens l’haureu de retornar escanejat al nostre correu electrònic.