2. Recomanacions per als exàmens comarcals i intercomarcals [en redacció]
2.1. El sistema d’elecció del pubillatge comarcal i intercomarcal s’establirà segons els convenis i reglaments que acordin els pobles, associacions participants i/o consells comarcals que organitzin el certamen en qüestió.
2.2. Sense esmenar el recollit en el punt anterior, des del Foment de les Tradicions Catalanes es fan les següents recomanacions sobre el sistema d’elecció de les proclamacions comarcals i intercomarcals:
2.2.1. Realització d’un examen escrit tipus test, de preguntes curtes, o ambdues opcions, en el qual s’avaluïn coneixements de cultura general i particularitats de la comarca –o agrupació de comarques–, així com de Catalunya. Així mateix, també es pot incloure la redacció d’un text breu.
2.2.2. Realització d’un examen oral on s’avaluïn les capacitats comunicatives de les persones candidates.
2.3. Pel que fa al jurat de l’elecció, des del Foment de les Tradicions Catalanes es fan les següents recomanacions:
2.3.1. Que estigui format per, almenys, un representant de cada municipi amb pubillatge de la comarca, un representant de l’ajuntament o consell comarcal d’acollida, un 23
representant del Foment de les Tradicions Catalanes i el pubillatge comarcal o intercomarcal sortint –amb dret a un únic vot conjunt–.
2.3.2. Que els membres del jurat que hi estiguin en representació d’un municipi no puguin puntuar ni valorar els exàmens orals de les candidatures del seu propi municipi.
2.3.3. Que qualsevol membre del jurat –a excepció del pubillatge comarcal o intercomarcal sortint– faci almenys 3 anys que no ostenta cap títol vigent de pubillatge.
2.3.4. Que cap membre del jurat tingui vincles familiars amb qualsevol dels candidats.
2.3.5. Que els membres del jurat no puguin emetre judicis de valor durant la realització dels exàmens orals.